Jeg havde aldrig i mit liv forventet at skulle bekymre mig om noget så obskurt som skoens vægt, ydersålens design eller hælens vinkel. Selv tanken om at have problemer med at få foden ned i en høj støvle blev ikke overvejet før for fire år siden, da jeg mistede mit ben over knæet i en bilulykke. Når jeg tænker tilbage nu, indser jeg, at mit syn på at gå med en benprotese var meget urealistisk.

Det eneste, jeg vidste på det tidspunkt, var, at en fyr ved navn Oscar Pistorius var i stand til at løbe på olympisk niveau (jeg fandt senere ud af, at han har sine knæ), og at der nu fandtes den nye tids bioniske computerknæ, som jeg antog ville få mig til at gå op ad trapper og løbe rundt, som jeg havde gjort med to ben. Det er overflødigt at sige, at sko ikke engang var en overvejelse for mig, da jeg begyndte at undersøge og lære alt, hvad jeg kunne om proteser til knæ og ben.

Da jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg kunne komme og hente min fod- og benprotese, var jeg meget begejstret. Endelig ville jeg få et ben igen og være i stand til at stå op uden krykker og gå. Da jeg sad i lokalet og ventede på, at de skulle komme med den, tænkte jeg, at jeg bare kunne tage det bioniske ben på og gå som normalt, men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var tilfældet.

Jeg prøvede protesen på barfodet og tog nogle prøveskridt. Det var mærkeligt, fordi foden og anklen er stiv og sidder i en vinkel, så det føltes ubehageligt bare at stå oprejst. At jeg ikke har nogen følelse eller kontrol, når jeg tager et skridt, er noget, jeg virkelig skulle vænne mig til. Det tog mig flere uger at lære at gå uden at stirre ned på mine fødder for at sikre, at mit ben var på plads.

I modsætning til, hvad jeg havde troet, var den "bioniske" del af knæet slet ikke så bionisk endda. Selv om teknologien er avanceret, findes der ikke et ben, der reagerer eller går som et naturligt ben. En protese aktiveres kun af fjedre, og derfor kan den ikke gøre, hvad rigtige muskler og nerveender gør.

Jeg har altid gået med støvler, uanset om det har været militærstøvler, cowboystøvler eller vandrestøvler. Som nyamputeret vidste jeg ikke, at ankel- og fodproteser er stive og kræver meget mere arbejde. Der er ikke noget med at stikke tæerne ned i en høj støvle og vrikke med foden, indtil den glider på. Det fandt jeg ud af på den hårde måde, da jeg var nået til et punkt, hvor jeg gik bedre og gerne ville have støvler på igen.

Da anklen og foden forbliver stive i 90 grader, ville cowboystøvlens skaft ikke tillade min fod at komme langt nok ind, og snart sad min protesefod håbløst fast. Kort tid efter ringede jeg til min bandagist (Wilver fra Action Orthopedics) for at tale om mine bekymringer. Han var fantastisk og forklarede problemerne med hælstigning og protesefødder og forklarede, at min modelfod ikke var designet til hælvinklen i en traditionel støvle.

Faktisk er det nødvendigt med en specialdesignet protesefod for at kunne bære de typer støvler, jeg tidligere var vant til. På grund af den måde, traditionelle proteser fungerer på, medfører det en utilsigtet gangbevægelse at bære en højhælet sko med en forkert opsætning af knæ og fod, hvilket i sidste ende får benet til uventet at kollapse. Hvis jeg skulle vælge en særlig fod- og benprotese med høje hæle, ville jeg være nødt til at gå på tæerne, når jeg tog støvlerne af. Derfor ville jeg være nødt til at investere i en ekstra fod, som jeg kunne have på, når jeg gik barfodet.

Da mine cowboystøvler ikke fungerede, besluttede jeg mig for at prøve to andre slags støvler med kortere ankelhøjde og lavere hæl, hvoraf den ene var en letvægtsvandrestøvle med lav højde. Jeg fik støvlen på, men så skete der noget, jeg ikke havde forudset. Al min tidligere gangtræning var foregået med sneakers, og derfor var alle justeringer af sving og benhastighed baseret på den skovægt.

Da jeg tog mit første skridt med støvlen, reagerede min protese, som hvis man satte en 10-punds træningsvægt på det ene ben for at gå tur med sin hund. Benprotesen svingede nu så langsomt, at jeg ikke engang kunne gå sikkert på grund af forsinkelsen i skridtene, så min bandagist brugte timer på at justere alt for at rette op på problemet. Jeg var så glad for at kunne gå, at jeg ikke tænkte over, at en benprotese er dødvægt, der hænger på kroppen, og at det, der ville være blevet betragtet som en "letvægts"-vandrestøvle, bidrog med to ekstra kilo vægt. Det andet problem, jeg oplevede, var, at støvlerne på grund af hælkanten på sålen og den aggressive slidbane ofte satte sig fast i ujævnt terræn.

Det blev begyndelsen på min søgen efter støvler, og jeg tog en vægt med i skobutikkerne for at veje alle de chukka- og vandrestøvler, jeg stødte på. Det slog mig ihjel at indrømme, at sneaker-sko ville være min letteste og mest komfortable løsning. Jeg vejede et par mærkevare-sneakers og fandt ud af, at de vejede cirka 100 gram hver. Da jeg tog dem på, var vægtforskellen fra vandrestøvlen så dramatisk, at jeg havde problemer med at gå, fordi benet ville svinge hurtigere frem end nødvendigt på grund af den reducerede skovægt. Jeg accepterede, at jeg for altid skulle gå med denne sneaker, fordi den var så let, selv om jeg ikke kunne lide mærket eller stilen.

Jeg fortsatte med at teste forskellige andre sko gennem årene og troede altid, at den sidste, jeg havde købt, var den letteste og stilfulde nok til, at jeg følte mig godt tilpas i den. Jeg havde en ubevidst tendens til at samle enhver sko op, jeg stødte på, for at måle dens vægt i min søgen efter den hellige gral af en letvægtsstøvle.

Under en kort tur til Denver kiggede min kæreste og jeg rundt i en butik, da hun pegede på nogle lette Lems-støvler. Jeg holdt dem op og var forbløffet over vægten og stilen, men lige i det øjeblik stoppede vores taxa, og vi skulle af sted til lufthavnen. Jeg gik ud fra, at jeg ville huske Lems-navnet og undersøge dem, når jeg kom hjem. Naturligvis kunne jeg ikke huske Lems' navn, og det var altid støvlen, der slap væk. Min kæreste og jeg sagde begge, at vi skulle have købt dem, da vi havde chancen, men vi havde haft så travlt.

Flere måneder senere førte skæbnen mig til en online-blog, der omtalte lette, foldbare støvler med nul hælstigning. Jeg genkendte straks elementer af designet fra butikken i Denver, og så fik navnet "Lems" en klokke til at ringe. Dette var den ægte letvægtsstøvle, jeg hele tiden havde ledt efter. Lems Boulder Boot var muligvis svaret på mine bønner om en støvle, der vejede det samme som en sneaker.

Jeg bestilte mit første par Lems Boulder Boots kort efter, at jeg havde genopdaget dem, og da de ankom, tog jeg min trofaste vægt frem. I min størrelse vejer de kun lidt over 13 ounces. Jeg vejede den flere gange for at være sikker på, at jeg læste den korrekt, og blev chokeret over at opdage, at støvlen var inden for et par gram af mine mærkevaresneakers - jeg var ekstatisk.

Og så er der pasformen. Lems har en bred tåboks, som passer perfekt til mine brede fødder. Normalt er jeg nødt til at købe fodtøj en halv størrelse større for at kompensere for min brede fod, men så ender jeg med en længere sko end nødvendigt. Lems passede mig perfekt og føltes så naturlig. Som amputeret skulle jeg til at opleve de sande fordele ved Lems' nul-drop og brede tåboks.

Da jeg læste på Lems' hjemmeside om fordelene ved minimalistisk fodtøj, forstod jeg lidt af deres koncept, men der kan selvfølgelig være en verden til forskel på at læse om noget og så rent faktisk opleve det. Alle andre skofirmaer ser ud til at ville tilføje støddæmpning, især i hælområdet. Som amputeret giver hælen uden hældrop mig den stabilitet, jeg har brug for til at sikre, at hvert skridt, jeg tager, er sikkert og trygt. Derudover betyder zero-drop, at foden har et lavere tyngdepunkt sammenlignet med den typiske sneaker med tyk sål, hvilket hjælper med at opretholde balancen.

Med naturlige ben tager man virkelig for givet, hvor mange mikrojusteringer ankler, knæ og muskler foretager, når man går på ujævne overflader. Efter flere vandreture med mine Boulder Boots har jeg også fundet den ekstra bonus ved ydersålen. Da Boulder Boot har et fladere design og sidder tættere på jorden, har jeg færre problemer med, at bunden af støvlen hænger og slæber over sten, bump og rødder.

Jeg var så imponeret over mit første par Lems, at jeg købte endnu et par og nu har haft dem i lidt over et år. For at sætte det i perspektiv: Ud af alle de sko og støvler, jeg har købt i min søgen efter det perfekte fodtøj som amputeret, har der aldrig været en anden stil eller et andet mærke, som jeg har købt et par mere af. Mine Boulder Boots bliver højst sandsynligt ikke de sidste Lems, jeg ejer, og det skyldes, at dette mærke opfylder den hellige gral af fodtøjsegenskaber, som jeg hele tiden har søgt efter.

- Shaun King

Additional Articles

Vandrestøvler med bred tåkasse: Hvad er fordelen?

Hvis du aldrig har været på vandretur i et par vandrestøvler med bred tåboks, oplever du måske unødvendige smerter og ubehag i fødderne.

Back to News