Jeg hadde aldri i mitt liv trodd at jeg skulle bekymre meg for noe så obskurt som skovekt, yttersåledesign eller hælvinkel. Ikke engang tanken på at jeg kunne få problemer med å få foten ned i en høy støvel, ble vurdert før for fire år siden, da jeg mistet benet over kneet i en bilulykke. Når jeg tenker tilbake nå, innser jeg at jeg hadde et veldig urealistisk syn på det å gå med en benprotese.

Alt jeg visste på det tidspunktet, var at en fyr ved navn Oscar Pistorius var i stand til å løpe på olympisk nivå (jeg fikk senere vite at han hadde knærne sine), og at det nå fantes bioniske dataknær, som jeg antok ville få meg til å klatre opp trapper og løpe rundt som jeg hadde gjort med to bein. Jeg tenkte selvsagt ikke engang på sko da jeg begynte å undersøke og lære alt jeg kunne om proteser til knær og ben.

Da jeg fikk beskjed om at jeg kunne komme og hente hofte- og benprotesen min, ble jeg overlykkelig. Endelig skulle jeg få et ben igjen og kunne stå oppreist uten krykker og gå. Da jeg satt på rommet og ventet på at de skulle komme med protesen, tenkte jeg at jeg bare skulle ta på meg det bioniske beinet og gå som normalt, men jeg skjønte raskt at det ikke var tilfelle.

Jeg prøvde protesen barbent og tok noen prøvesteg. Det var rart, for foten og ankelen er stiv og satt i vinkel, så det føltes ukomfortabelt bare å stå oppreist. Det å ikke ha noen følelse eller kontroll når man tar et skritt, er noe jeg absolutt måtte venne meg til. Det tok flere uker før jeg lærte meg å gå uten å stirre ned på føttene for å forsikre meg om at beinet var på plass.

I motsetning til hva jeg hadde antatt, var den "bioniske" delen av kneet ikke så bionisk i det hele tatt. Selv om teknologien er avansert, finnes det ikke noe slikt som et ben som reagerer eller går som et naturlig ben. En protese drives bare av fjærer, og kan derfor ikke gjøre det som ekte muskler og nerveender gjør.

Jeg har alltid brukt støvler, enten det har vært militærstøvler, cowboystøvler eller turstøvler. Som nyamputert visste jeg ikke at ankel- og fotproteser er stive og krever mye mer arbeid. Det er ikke bare å stikke tærne ned i en høy støvel og vrikke på foten til den glir på. Det fant jeg ut på den harde måten da jeg hadde kommet til et punkt der jeg gikk bedre og ønsket å bruke støvler igjen.

Siden ankelen og foten er stive i 90 grader, lot ikke skaftet på cowboystøvlene foten min komme langt nok inn, og snart satt protesen min håpløst fast. Kort tid etter ringte jeg til proteselegen min (Wilver, ved Action Orthopedics) for å snakke om bekymringene mine. Han var flink og forklarte problemene med hælheving og proteser, og forklarte at min fotmodell ikke var designet for hælvinkelen i en tradisjonell støvel.

Det kreves faktisk en spesialdesignet protesefot for å bruke den typen støvler jeg tidligere var vant til. På grunn av måten tradisjonelle proteser fungerer på, vil en høyhælt sko med feil kne- og fotstilling føre til en utilsiktet gangbevegelse, noe som til slutt fører til at beinet uventet kollapser. Hvis jeg skulle velge en spesiell fot- og benprotese med høye hæler, ville jeg måtte gå på tærne når støvlene ble tatt av. Derfor måtte jeg investere i en reservefot som jeg kunne bruke når jeg gikk barbeint.

Siden cowboystøvlene mine ikke fungerte, bestemte jeg meg for å prøve to andre støvler med kortere ankelhøyde og lavere hæl, hvorav den ene var en lav, lett turstøvle. Jeg fikk på meg støvelen, men da skjedde det noe jeg ikke hadde forutsett. Jeg hadde bare gått med joggesko før, og derfor var alle justeringer for sving og fart i beina basert på den skovekten.

Da jeg tok mitt første skritt med støvelen, reagerte protesen min som om du skulle legge en 10 kilos treningsvekt på det ene benet for å gå tur med hunden din. Protesebenet svingte nå så tregt at jeg ikke engang kunne gå trygt på grunn av forsinkelsen i gangsteget, så proteteknikeren brukte timevis på å justere alt for å rette opp dette problemet. Jeg var så glad for å kunne gå at jeg ikke tenkte over at en benprotese er en dødvekt som henger på kroppen, og at det som ville ha blitt sett på som en "lett" turstøvel, nå bidro med to kilo ekstra vekt. Det andre problemet jeg oppdaget, var at på grunn av hælkanten på sålen og det aggressive mønsteret, ville disse støvlene ofte sette seg fast i ujevnt terreng.

Dette ble starten på min søken etter nye støvler, og jeg tok med meg en vekt til skobutikkene for å veie alle chukka- og turstøvler jeg kom over. Det var en stor sorg å innrømme at joggesko ville være det letteste og mest komfortable alternativet. Jeg veide et par joggesko av et kjent merke og fant ut at de veide ca. 30 gram hver. Da jeg tok dem på, var vektforskjellen fra turskoen så dramatisk at jeg fikk problemer med å gå fordi beinet ville svinge forover raskere enn nødvendig på grunn av den reduserte skovekten. Jeg aksepterte at jeg for alltid måtte bruke denne joggeskoen siden den var så lett, selv om jeg ikke likte merket eller stilen.

Jeg fortsatte å teste forskjellige andre sko i årenes løp, og jeg trodde alltid at den siste jeg hadde kjøpt, var den letteste og stiligste jeg kunne trives med. Jeg hadde en ubevisst tendens til å plukke opp alle sko jeg kom over for å måle vekten i jakten på den hellige gral av lettvektssko.

Under en kort tur til Denver var kjæresten min og jeg i en butikk da hun pekte ut noen lette Lems-støvler. Jeg holdt dem opp og ble overrasket over vekten og stilen, men akkurat da kom drosjen vår, og vi måtte dra til flyplassen. Jeg antok at jeg ville huske Lems-navnet og undersøke dem når jeg kom hjem. Men jeg husket selvfølgelig ikke Lems' navn, og det var alltid støvelen som ble borte. Både kjæresten min og jeg sa at vi burde ha kjøpt dem da vi hadde sjansen, men vi hadde hatt det så travelt.

Flere måneder senere ledet skjebnen meg til en blogg på nettet som omtalte lette, sammenleggbare støvler uten hæl. Jeg kjente umiddelbart igjen elementer av designet fra butikken i Denver, og så ringte navnet "Lems" en bjelle. Dette var den ekte lettvektsstøvletypen jeg hadde lett etter hele tiden. Lems Boulder Boot var muligens svaret på mine bønner om en støvel som veide omtrent som en joggesko.

Jeg bestilte mitt første par Lems Boulder Boots kort tid etter at jeg gjenoppdaget dem, og da de ankom, tok jeg frem den trofaste vekten min. I min størrelse veide de bare litt over 13 gram. Jeg veide den flere ganger for å være sikker på at jeg leste riktig, og ble sjokkert over å finne ut at støvelen var innenfor noen få gram av joggeskoene mine - jeg var ekstatisk.

Så er det passformen. Lems har en bred tåboks som passer perfekt til mine brede føtter. Vanligvis må jeg kjøpe fottøy en halv størrelse større for å kompensere for den brede foten min, men da ender jeg opp med en lengre skolengde enn nødvendig. Lems passet meg perfekt og føltes så naturlig. Som amputert var jeg i ferd med å oppleve de virkelige fordelene med Lems' brede tåboks med null dropp.

Da jeg leste om fordelene med minimalistisk fottøy på Lems' nettsted, skjønte jeg litt av konseptet deres, men det er selvsagt en verden til forskjell på å lese om noe og så faktisk oppleve det. Alle andre skofirmaer ser ut til å ønske å legge til demping, spesielt i hælområdet. Som amputert gir den null hevede hælen meg den stabiliteten jeg trenger for å sikre at hvert skritt jeg tar, kan tas trygt og sikkert. I tillegg betyr null dropp at foten har et lavere tyngdepunkt sammenlignet med den typiske joggeskoen med tykk såle, noe som bidrar til å opprettholde balansen.

Med naturlige ben tar du ikke for gitt hvor mange mikrojusteringer anklene, knærne og musklene gjør når du går på ujevnt underlag. Etter å ha gått flere turer med Boulder Boots har jeg også oppdaget den ekstra bonusen med yttersålen. Siden Boulder Boot har en flatere design og sitter nærmere bakken, har jeg mindre problemer med at bunnen av støvelen henger og drar over steiner, ujevnheter og røtter.

Jeg ble så imponert over mitt første par Lems at jeg kjøpte et par til, og nå har jeg hatt dem i litt over et år. For å sette det i perspektiv: Av alle skoene og støvlene jeg har kjøpt i min søken etter det perfekte fottøyet som amputert, har det aldri vært en annen stil eller et annet merke jeg har kjøpt et par til av. Boulder Boots blir sannsynligvis ikke de siste Lems-støvlene jeg kommer til å eie, og det skyldes at dette merket oppfyller den hellige gral av skoegenskaper som jeg hele tiden har vært på jakt etter.

- Shaun King

Additional Articles

Skoenes historie

Etter hvert som tiden har utviklet seg, har selvfølgelig også skodesignet gjort det. Til å begynne med ble det vanlig med sportssko, drevet av komfort og ytelse. Men etter hvert som skoene ble moteriktige, ble de mer upraktiske og mer opptatt av utseende enn komfort.

La oss ta en dypere titt på skoenes historie og forstå hvordan utformingen av dagens sko har skapt en rekke fotproblemer, blant annet knuter, hammertærhammertær og mer.

Back to News