Leming Primal Origins Review - av John, fra bloggen 'Barefoot in Arizona'.

Lenge før jeg begynte med minimalistisk løping, var jeg allerede misfornøyd med skoene jeg hadde å velge mellom. Jeg var en aktiv friluftsgutt da jeg vokste opp, og mine suksessive forvandlinger til en tilbaketrukket bokorm, grublende musiker og misfornøyd jusstudent visket aldri helt ut den delen av meg som likte å føle bakken under føttene. Jeg skjønte aldri at joggesko føltes så tungvint som de gjorde, og jeg var frustrert over at de fleste joggesko ikke var stort bedre. I hvert fall fra tidlig i tenårene hadde jeg alltid vært på utkikk etter et par komfortable, minimale sko. Det nærmeste jeg kom var et par approach-sko som jeg slet meg i hjel med på high school og college. Etter at jeg gikk over til minimalistiske løpesko, begynte jeg å lete på nytt, men jeg fant fortsatt ikke noe jeg virkelig likte. De fleste gode minimalistiske løpesko er ikke spesielt behagelige å ha på seg hele dagen (for eksempel Merrells Trail Glove), mens de fleste skoene som er behagelige, ikke er særlig minimalistiske (for eksempel New Balances MT10).

Så du kan forestille deg min begeistring da de snille folkene hos Leming gikk med på å gi meg et par av skoene sine til test. De hadde tross alt satt seg fore å lage akkurat den skoen jeg hadde vært på jakt etter. Spørsmålet var bare om de lyktes.
Å, for en spenning...
Det gjorde de virkelig. Disse skoene er den ultimate minimalistiske fritidsskoen. Det ville være riktig (om enn litt melodramatisk) å si at dette er akkurat det paret sko jeg har lett etter de siste tjue årene. Jeg har flere latterlig overstrømmende ting å si om disse skoene, men jeg bør nok fortsette med anmeldelsen.

The Basics
La oss starte med navnet. Det nåværende navnet på selskapet er Leming, ikke å forveksle med lemming, en bedårende arktisk gnager med forferdelige konnotasjoner.
Emily ble sønderknust da "paret med Lemings" jeg fikk i posten viste seg å være sko
Men du kjenner kanskje selskapet som STEM, som var navnet de produserte sko under frem til mars i år, da de skiftet navn på grunn av et varemerkeproblem. Leming er et delvis akronym som står for "Level, Extra bred tåkasse, Minimal såle", noe som forklarer hvorfor det av og til (men vanligvis ikke) staves "LEMing" på nettsiden. I tilfelle du ikke var forvirret ennå, planlegger selskapet tilsynelatende å endre navn igjen i nær fremtid. (Kanskje Invisible/Xero Shoes er i ferd med å starte en kjepphest).

Leming lager for tiden bare én skomodell, Primal Origins (selv om fem nye er på trappene for 2013), som selges for $89,99 og kommer i fem farger for damer og fire for herrer (svart, brun, grønn og grå, hvor damene får to varianter av grå). Jeg valgte brun.
Skoene kommer med en utskiftbar 3 mm innersåle.
Lemings nettsted oppgir vekten til 6,3 ounces og stabelhøyden til 7,5 mm (begge tallene er uten innersålen). Skoen har null dropp (har ingen hevet hæl). Materialene er 100 % veganske.

Passform
Nettsiden indikerer at herreskoene passer i størrelsen, men at dameskoene er en størrelse mindre. De kommer bare i hele størrelser. Jeg bruker størrelse 10 i de fleste sko (9,5 i Merrell Trail Gloves, 42 i FiveFingers), og størrelse 10-10,5 passer meg helt fint. Det kan være litt forskjell på hvordan du planlegger å bruke dem: Med sokker og innersåle i passer de akkurat, mens uten sokker eller innersåle må jeg stramme lissene mye for å hindre at de beveger seg rundt. Ikke noe problem i mitt tilfelle, men hvis du ligger mellom to størrelser, kan det være noe å vurdere.

Jeg synes passformen er utmerket. Tåboksen er luksuriøst bred (og føles enda bredere fordi overdelen strekker seg med tærne), men har på en eller annen måte ikke det klovnesko-utseendet som noen minimalistiske sko har (du vet hvem du er). Resten av skoen sitter godt og hindrer foten i å bevege seg rundt.

Comfort
Comfort er et annet stort pluss. Disse skoene er omtrent så myke som et par joggesko kan bli, og fleksibiliteten i sålen forsterker virkelig mykheten slik at skoene nesten føles som et par tøfler på soverommet. Det som er litt kult med dette (bortsett fra at det føles som om jeg går rundt i byen i kanintøfler), er at føttene mine ikke engang merker at det ikke er noe av den dempingen under føttene.
Innersåle inn (til venstre) og ut (til høyre)
På nettsiden beskrives innleggssålen som "valgfri". Selv om innleggssålene er fine, er de helt unødvendige, og jeg bruker dem vanligvis ikke.
Flate sømmer = glade føtter
Skoen er designet for å kunne brukes uten innleggssåle, med eller uten sokker (nettsiden anbefaler faktisk å gå uten sokker), og alle disse kombinasjonene fungerer bra siden det ikke er noen opphøyde sømmer som plager føttene.

Performance
Primal Origins er den typen sko som får deg til å føle at du beveger deg. De er utrolig lette, og de lar virkelig føttene fungere slik de skal. Bakkefølelsen er veldig god og balanseres av akkurat passe mye beskyttelse, noe som betyr at du kan kjenne underlaget godt nok til å ha god propriosepsjon uten å se ut som en idiot som går over grus. Det som skiller seg ut, er imidlertid skoens fleksibilitet, som er helt utenom det vanlige for en joggesko.
Og innleggssålen gjør ikke så stor forskjell.
Med innersåle (venstre), uten innersåle (høyre)
Løping
Leming markedsfører ikke skoene sine spesifikt for løping, så jeg kunne tenkt meg å bare erklære skoene for en suksess og avslutte anmeldelsen her. Men siden dette er en løpsblogg, og siden jeg er en nysgjerrig fyr, og siden de første ordene jeg sa da jeg begynte å bruke skoene var "Du vet, du kan løpe i disse", skulle jeg selvsagt løpe i dem.

Selv om jeg ikke har løpt så mange kilometer så langt, har jeg løpt nok til å være trygg på at Primal Origins er en veldig god løpesko for landeveisløping. Jeg foretrekker dem faktisk fremfor de fleste minimalistiske løpeskoene jeg har prøvd, og jeg planlegger å fortsette å løpe i dem. Alle faktorene jeg har diskutert er plusser her: bakkefølelse, propriosepsjon, fleksibilitet, komfort. Jeg har løpt med og uten sokker uten problemer, selv om jeg ikke har løpt en langtur i dem ennå. Det er nok beskyttelse for veier og lette stier. Hvis det var noe mer, ville jeg foretrukket en annen sko, selv om jeg mistenker at det er veldig lite du ikke kan gjøre i disse skoene hvis du vil.

Det fører meg til dette: Hvis du er ny til minimalistisk løping og/eller fottøy og er på utkikk etter en allroundsko som du både kan løpe i og bruke til hverdags, ville jeg seriøst vurdert Primal Origins. Sammenlignet med mange andre sko jeg normalt ville anbefalt, er de mer minimalistiske, mer komfortable, ser bedre ut og er billigere.
Det er noe å vurdere
Konklusjon
Alt dette gir en minimalistisk fritidssko som er (og jeg velger mine ord veldig nøye her) perfekt. Seriøst, dette er den første skoen jeg noen gang har prøvd hvor jeg ikke kunne komme på en eneste ting å klage på. Dette er skoen vi alle har lett etter helt siden den gangen konene våre nektet å la oss gå med FiveFingers til middag. De ser bra ut, de føles bra, de fungerer bra, og de er bra for føttene dine.

Additional Articles

Skoenes historie

Etter hvert som tiden har utviklet seg, har selvfølgelig også skodesignet gjort det. Til å begynne med ble det vanlig med sportssko, drevet av komfort og ytelse. Men etter hvert som skoene ble moteriktige, ble de mer upraktiske og mer opptatt av utseende enn komfort.

La oss ta en dypere titt på skoenes historie og forstå hvordan utformingen av dagens sko har skapt en rekke fotproblemer, blant annet knuter, hammertærhammertær og mer.

Back to News