Siden jeg kom fra en liten by, følte jeg meg nesten pretensiøs når folk spurte meg hvor jeg bodde. I ferier og på gjenforeninger begynte jeg å legge merke til ansiktene til dem jeg kjente fra tidligere år, som spottet eller snudde seg i avsky når jeg sa: "Nei, ikke New York State, New York City". Jeg bodde i New York i en omveltende periode i livet mitt, jeg visste ikke hva jeg ville gjøre, og som mange andre nyutdannede var jeg i ferd med å lære hvem jeg skulle bli.

De første månedene i "The Big Apple" kan betraktes som min oppvåkning. Jeg ble tatt ut av min lille fiskebolle på landsbygda og plassert i det enorme havet av modeller, administrerende direktører og verdens mest lukrative by. I tillegg til sjokket og ærefrykten jeg følte da jeg gikk forbi kjendiser som drakk kaffe og våget meg inn på steder jeg hadde sett på filmlerretet, var det én ting jeg umiddelbart la merke til, nemlig storbystilen.

Enten det var en smokinggalla eller en tur til den lokale delikatessebutikken, var alle gjennomgående pent kledd. Velsydde dresser, designermerker og europeiske sko var normen. Jeg kunne ikke unngå å bli fanget av trendene, og begynte å bry meg mye mer om hvordan jeg så ut og hva jeg hadde på meg. Ofte tok jeg meg selv i å utforske moteblogger for menn i stedet for de vanlige sportsartiklene.

Jeg begynte å bruke mer av lønnen min i butikker, og i løpet av noen måneder var hele garderoben min fornyet. I likhet med resten av klesskapet følte jeg at også skoene mine trengte en oppgradering. For å passe inn og etablere meg som en "newyorker" føltes det riktig å slutte meg til massene og bytte ut de hvite joggeskoene med en distressed støvlett med høy hæl. Disse støvlene var overalt, og det virket som om en ørkenstøvle var et uunnværlig kjøp for å bli ansett som en New York-beboer. Sammen med de selvsydde jeansene og den langermede flanellen var støvlene prikken over i-en for at jeg virkelig skulle passe inn.

Jeg begynte å bruke støvlene overalt hvor jeg gikk. Siden jeg bor i en by der det viktigste transportmiddelet er dine egne føtter, var det trygt å si at de nye skoene mine ble mye brukt. Med så mange kilometer og så mye tid jeg brukte dem, var det uunngåelig at de måtte byttes ut, og da tiden var inne, gikk jeg inn i samme butikk og kjøpte et nytt par av de elskelige, høye snøreskoene mine.

Selv om jeg var uatskillelig fra ørkenstøvlene mine, ville min evige kjærlighet til flip flops aldri tillate meg å gi avkall på de åpne tærne mine i sommermånedene. Da sommeren nærmet seg, gjemte jeg støvlene bakerst i skapet og fant frem mine trofaste tåspisser, og planla å vie de neste tre månedene til dem. I løpet av noen få uker begynte jeg å merke en betydelig endring i venstrefoten min. Jeg hadde ofte på meg sandalene mine, men når jeg så ned, oppdaget jeg at venstrefoten beveget seg ganske ubekvemt og hadde vanskelig for å holde seg på sandalen. Jeg la merke til at den fremre delen av foten min vendte utover. Jeg tenkte ikke så mye over det, men da solen begynte å forsvinne og genserne og jakkene våknet fra vinterdvalen, våknet også støvlene mine. Jeg merket umiddelbart en forskjell på føttene mine, og den gleden jeg opprinnelig følte ved å gå i New York-støvlene mine, forsvant raskt. Hver gang jeg tok de første skrittene i støvlene, begynte det å gjøre vondt på utsiden av venstre hæl. I tillegg virket det som om utadvridningen av foten min ble mer overdrevet i støvlene.

Jeg skrev inn symptomene mine på nettet og snublet over en artikkel som virket som om den var skrevet spesielt for meg. Ifølge bloggen Fix Flat Feet har de fleste tradisjonelle sko en hevet hæl. Dette plasserer foten i en spiss nedoverposisjon. Over tid kan dette føre til tap av fleksibilitet i leggmuskelen og en begrensning i ankeldorsalfleksjon eller bøyning av ankelleddet, bevegelsesområdet. Når dorsalfleksjonen i ankelleddet er begrenset, kompenserer kroppen for denne begrensningen ved å øke bevegelsen i hælen og på fotens forside. ("Hvordan sko forårsaker", 2013)

Når jeg kombinerte denne nyvunne kunnskapen med det faktum at jeg ofte gikk flere kilometer av gangen i disse høye hælene, ble årsaken til ubehaget mitt tydelig. Men som de fleste som har en tendens til å feiltolke prioriteringer, ignorerte jeg oppdagelsen min. Jeg trodde det var viktigere å se stilig ut enn å føle meg bra. Men etter hvert som månedene gikk, fortsatte smertene å øke, og det ble klart at jeg hadde et stort behov for å ta vare på fotens helse. Jeg måtte revurdere viktigheten av å følge trendene i New York, og det samme gjaldt valget av fottøy. Så med et øyeblikks nøling og et følelsesladet sukk kastet jeg skoene mine i søpla og sa farvel til mine elskede ørkenstøvler, som i det stille hadde forrådt føttene mine. Selv om stilen på skoene mine fortsatt var en prioritet, begynte jeg å se meg om etter fottøy som ikke bare så bra ut, men som også gjorde at jeg kunne gå lett og komfortabelt. Dermed ble interessen min for barfotsko og minimalistiske sko oppdaget.

(2013). Hvordan sko forårsaker plattfot og overpronasjon. Fix Flat Feet, Hentet fra http://fixflatfeet.com/how-shoes-cause-flat-feet-and-overpronation/

Additional Articles

Vandrestøvler med bred tåboks: Hva er fordelen?

Hvis du aldri har vært på tur i et par vandresko med bred tåboks, kan det hende at du opplever unødvendig smerte og ubehag i føttene.

Back to News